Ägg är en självklar del i många kök runt om i världen, också i det tjeckiska. De finns med vid frukost, i bakning och som bas i många rätter. Traditionella tjeckiska bakverk som julflätbrödet “vánočka” och den välkända potatissalladen “bramborový salát” skulle inte vara desamma utan ägg. Men ibland kan det kännas obehagligt i köket när man hittar en liten röd fläck i ett ägg. Vad är det egentligen?
Var kommer den röda fläcken ifrån?
När du knäcker ett ägg och ser en röd prick i gulan kan det väcka oro. Denna fläck kallas “výron krve” (tjeckiskt uttryck) och är en liten blödning eller hemorragisk avsöndring. Den uppstår när ett blodkärl brister under äggbildningen i hönans äggstock. Fenomenet är slumpmässigt och hänger ihop med hönans normala fysiologiska cykel. Det betyder inte att ägget är gammalt eller innehåller ett embryo, och det säger inget om hur säkert ägget är i hyllorna i tjeckiska butiker.
Varför uppstår fläcken?
Det finns flera orsaker till att en liten blödning kan dyka upp. Mekaniska faktorer som mindre stötar eller muskelsammandragningar i äggledaren kan utlösa det. Stressiga förhållanden, till exempel snabba förändringar i flockens sammansättning eller i foderstaten, kan störa hönsens värpcykel och leda till blödningar. Vissa fåglar har också en genetisk fallenhet för att blodkärl lättare brister; det är oberoende av jordbrukstyp eller förpackningsmärke. I sällsynta fall kan brist på vitamin K, som behövs för normal blodkoagulering, bidra till problemet.
Är det säkert att äta — och hur använder man ägget?
Till skillnad från vad många tror är en röd fläck inte ett tecken på förruttnelse eller bakteriell infektion. Om ägget i övrigt ser färskt ut och skalet är oskadat kan det anses säkert att äta.
Den visuella aspekten kan göra att vissa backar, men fläcken går lätt bort med en tesked, tandpetare eller pappershandduk. Därefter kan ägget användas som vanligt i rätter som äggröra, bakverk eller för panering av schnitzlar.
Näring i ägget även med en blodfläck
Ägg är fortfarande väldigt näringsrika ägg, fulla av fettlösliga vitaminer som A, D och E samt B‑vitaminer, däribland B12 som är viktigt för nervsystemets funktion. De innehåller också mineraler som zink, järn och selen. Ägg räknas därför ofta som ett av de mest kompletta livsmedlen.
Den lilla blodfläck som ibland visas bör inte hindra dig från att dra nytta av de näringsämnen ägget erbjuder. Oavsett om ägget ingår i ett traditionellt recept eller görs till enkel äggröra kan du hantera situationen och fortsätta njuta av maten. Nästa gång du ser en röd fläck i ett ägg kan du lugnt ta bort den och använda ägget vidare.